Industri Energi sine nettsider

Ukes info

Da har vi lagt bak oss en hektisk uke med flere begivenheter som er verdt og merke seg, først ut så vil vi nevne kontrakts tildelingen på Brage, i tillegg til AMU møte forbundsstyremøte samt møte i pensjonsutvalget for å nevne noe.

Kontraktstildeling

Først ut så vil oppsummere litt rundt kontraktstildelingen som vi fikk på onsdag denne uken. Da fikk vi nemlig beskjed om at OKEA ASA har tildelt oss ny 5-årskontrakt for driften av Brage plattformen. I første omgang er det plattformboringskontrakten som er blitt tildelt, men det vil være muligheter for å levere flere Archer tjenester.

Plattformen Brage Bilde: OKEA

Kontrakten har også 2 års opsjon og en estimert verdi på 850 millioner NOK, foreløpig planlagt oppstart for kontakten er desember i år. Det er Odfjell Drilling som i dag har kontrakten og bemanningen på denne riggen. Vi har en løpende og god dialog med IE klubben til Odfjell og er sikre på at vi får en ryddig og god overdragelse prosess også her.

Det var møte i nærværsgruppa denne uken, det kan nevnes at spesielt i plattformboring så merkes det en negativ utvikling i forhold til sykefraværet. Spesielt på enkelte installasjoner så er det ett veldig høyt fravær. Det er nevnt at en har gått gjennom en periode der det har vert en del sesongbasert sykdom, men at enkelte installasjoner har 3 til 4 ganger høyere fravær en andre gjør at en vil vurdere og se inn på ulike tiltak.

Arbeidsmiljø utvalg møte

På AMU møtet denne uken så var det flere saker som var oppe på agendaen, en gikk gjennom HAM planen, og oppsummerte de ulike aktivitetene i selskapet. I tillegg til at det var en gjennomgang av den siste tidens hendelser, og hvilke tiltak som har blitt iverksatt. Også holdt bedriftens legen ett innlegg om bedriftshelsetjenesten sitt arbeid, det vil komme mer informasjon om de ulike tjenesten som BHT tilbyr i løpet av kort tid.

Det ble også en god diskusjon rundt dette med krysstrening, AMU satte ned ett utvalg som har arbeidet med denne problemstillingen siden i vår, og arbeidet ble fremlagt for AMU. Det ble vedtatt av AMU at utvalget fikk tildelt ett mandat til å utarbeide tiltak for å ivareta sikkerheten i forhold til identifiserte utfordringer med krysstrening i ulike sammenhenger.

Krysstreningsutvalget vil utarbeide tiltak

Pensjon

Det har også denne uken vert gjennomført møte mellom de hovedtillitsvalgte i IE og SAFE i Archer og Odfjell samt representanter fra forbundet i forbindelse med at vi ønsket å drøfte forslaget om pålagt egeninnskudd pensjonssparing i tråd med den foreslåtte forslaget fra det sentrale pensjonsutvalget.

For å gi dere litt kontekst så ble det ble etter hovedoppgjøret i 2022 besluttet å sette ned et pensjonsutvalg som skulle se på pensjon på faste plattformer.

Dette partssammensatte utvalget klarte å forhandle frem til en varig ordning på gave G på faste installasjoner slik som vi har informert om tidligere, men kom også frem til følgende enighet som skissert under se bilde fra protokoll 2024.

Utklipp fra protokollen fra pensjonsutvalget

Vi har undersøkt hva dette vil betyr for den enkelte, og det vi ser at dersom en går for en slik ordning der en frivillig trekkes 1.7% ekstra til innskuddspensjon mellom 0 – 12G, må en skatte for dette innskuddet. Det vil riktignok bli gitt et fradrag på skatt for en liten del av innskudd etter dagen skatteregler. Men allikevel vil dette bety at den enkelte vil ende opp med å skatte både for innskudd for å så deretter også skatter for uttak når den tid kommer.

Og som avtalen til pensjonsutvalget viser til at for å få en slik ordning som dette så forutsetter det at de lokale fagforeningene i begge bedrifter stiller seg bak en slik ordning. Og det som blir tilfelle i denne saken er at ingen av fagforeningene i noen av bedriftene støtter denne løsningen. Derfor er dette ikke noe som en kommer til å gå videre med.

Det er riktignok slik at vi anbefaler alle på det sterkeste å se inn på og sette av midler til egen pensjonssparing, da dagens arbeidsgiverfinansierte innskuddspensjon på henholdsvis 4/15 % som vi for øvrig fikk forhandlet opp fra 3% under årets lønnsforhandling bare rekke så langt.

Arbeidsmiljø kartlegging

Vil også minne dere på medarbeider undersøkelsen til Archer som er ute nå. Vi vil igjen oppfordre alle ansatte og svare på denne undersøkelsen slik at vi får inn ett så godt data grunnlag som mulig. I tillegg til info så ser eposten fra Netigate med medarbeider undersøkelsen slik ut:

Bilde av epost av medarbeider undersøkelsen

Lønnsforhandlinger Offshore ansatte i Archer Oiltools

Forhandlingene for den avdelingen ble som kjent utsatt, men vi kom også her frem til en enighet om et godt oppgjør hvor bedriften viser at de går langt for å beholde ansatte i Archer Oiltools AS.

Videre så er partene enige om at det skal utarbeides en ny kompetansematrise som skal gjenspeile innplassering, målsettingen er at denne skal være ferdigstilt i løpet av 2024.

Lønnsbrev til hver enkelt ble sendt ut helt på slutten av forrige uke.

Tillitsvalgt konferansen

Til dere som har meldt dere på konferansen i år så er det verdt og merke seg at det blir felles busstransport med avreise fra Gardemoen kl 10:00 en bør derfor bestille fly som lander på Gardemoen før kl 09:30. Oppmøte for fellestransport blir ved holdeplass 12, som blir ved utgangen ved siden av bagasje bandene.